Roest
Auteur(s): Jakub Malecki
Prijs: € 20,00
bestelbestel
uitgave-informatie
ISBN-nummer9789021418773
ProducttypePaperback
Druk1
TaalNederlands
VertalingKarol Lesman
Oorspronkelijke titel Rdza
RubriekLiteratuur
Aantal pagina's288
Afmetingen (h x b x d)216 x 135 x 23 mm
Gewicht367 gram
publicatie- en bestel-informatie
UitgeverSingel Uitgeverijen
Publicatiedatumfebruari 2020
Bestel-informatie [?]Leverbaar binnen 1 - 2 werkdagen
uw boekhandel schrijft:
Malecki schreef met ROEST een prachtig boek over de jeugd van de zevenjarige Szymek die zijn ouders verliest en opgroeit bij zijn oma van wie wij eveneens de levensgeschiedenis leren kennen. De hoofdstukken over kleinzoon en grootmoeder wisselen elkaar af en hebben ieder hun eigen toon. Soms is niet helemaal duidelijk of we in het hoofd van de hoofdpersonen zitten of in dat van een alwetende verteller, maar dat doet aan het leesgenot niet af.

Grootmoeder Tosia groeit op in de buurt van Chelmno tijdens de tweede wereldoorlog en de gebeurtenissen aldaar ontgaan haar niet zij het dat de werkelijke gruwelijkheid pas later in het verhaal tot haar en de meeste andere dorpsgenoten doordringt. De schrijver vlecht die onmenselijkheden op een bewonderenswaardig ingehouden wijze door het verhaal heen.

Malecki vertelt via de beide hoofdpersonen, hun vriendschappen en liefdes over een familie in een klein dorp in het midden van Polen in de periode van 1939 tot 2016 en doet dat op onnavolgbare wijze.

Je mist een intense leeservaring als je dit boek ongelezen laat.


flaptekst
Zomer, 2002. De zevenjarige Szymon speelt met zijn vriendje bij het spoor en heeft geen idee dat zijn leven voorgoed zal veranderen: bij thuiskomst blijken zijn ouders bij een auto-ongeluk te zijn omgekomen. Tośka, zijn excentrieke grootmoeder, vangt hem liefdevol op. Maar in Chojny, waar ze woont, is iedereen getekend door de Tweede Wereldoorlog.

Terwijl we Szymon zien opgroeien, verliefd worden, zijn oudste vriend verliezen, ontvouwt zich langzamerhand Tośka’s hartverscheurende geschiedenis.
verlanglijstje
Delen:
recensies
schrijf hier een recensie
Recensie geschreven door Marjolijn Tesselaar op 24 maart 2020:
Alles is gesloten en we moeten ons nog minstens twee en een halve maand binnen of op afstand van elkaar vermaken. Hoe gelukkig kan je zijn als je eerst een bezoek hebt gebracht bij boekhandel Gillissen & Co . ( de winkel is nog open ) Geweldig advies gekregen met o.a. De Herdershut - Stad der dieven en nu met Roest. Alle drie geweldige boeken waar je heel tevreden de dagen mee doorkomt . Hoe fijn is het om een goed advies te krijgen. Hartelijk dank. Marjolijn.